ראשית, בואו נכיר בעובדה חשובה: שום דבר לא יכול להחליף מזון טרי!
אבל יחד עם זאת, יש מזונות מסוימים שדווקא במצב קפוא היתרונות שלהם גבוהים יותר.
הסיבה העיקרית היא שרוב הירקות והפירות שיש בסופר, נקטפים במצב של בוסר, או עוברים תהליך הבחלה.
גם עצם המעבר הארוך מהשדה למדפים בסופר, גורם להרס של כ- 45 אחוז מהחומרים המזינים שיש בהם.
לעומת זאת, פירות וירקות קפואים נקטפים בדרך כלל בשיא הבשלות שלהם,
ומוקפאים מיד, מה שמבטיח שמירה מקסימלית של רכיבים תזונתיים,
ועם סיכוי קטן יותר למצוא בהם חרקים לעומת הירקות שקונים בשוק ..
אף על פי שייתכן כי חומרים מזינים מסוימים יאבדו בשל העיבוד,
מחקרים מראים כי הפסדים אלה עשויים להיות מינימליים.
למעשה, לאחר ההקפאה הפירות והירקות נשארים מקור טוב
לחומרים המזינים שהם מכילים לפני הקטיף.
תהליך ההקפאה הוא למעשה כפתור ה’פאוזה’ של הטבע.
מה כדאי להקפיא ומה כדאי לאכול טרי?
כל הפירות והירקות העשירים בוויטמיני C ו-B – כמו:
פלפל, פירות הדר, תפוחי אדמה, אספרגוס וכרוב – עדיף לצרוך אותם
בצורה הטבעית ולא הקפואה. זאת כיון שמזונות אלו משתתפים בתהליכים רבים בגוף,
וחשוב לצרוך אותם על בסיס יומיומי.
הם מכילים ויטמינים ונוגדי חמצון כנגד רדיקלים חופשיים התורמים להתפתחות מחלות לב וסרטן.
מה שכן כדאי לצרוך בצורה קפואה הם כל הירקות והפירות המכילים ויטמינים מסיסי שומן כמו ויטמין A,
קרטנואידים וויטמין E – למשל תירס, אפונה, אדממה, גזר, בטטה, דלעת, דלורית, אפרסק, ברוקולי, כרובית,
כרוב ניצנים ותרד.
תהליך ההקפאה משמר את הוויטמינים האלו, החשובים לעור שלנו,
להעצמות, לשיער , לראייה ומונעים נזקי חמצון.
כדי שתוכלו לתכנן טוב יותר את הקניות, הנה כה דוגמאות לפירות וירקות שעדיף להכניס למקפיא:
אפונה
באפונה קיים סוכר שנמצא בה כל זמן שהיא מחוברת לצמח. ברגע שהאפונים נקטפים,
הסוכר מתחיל בתהליך בו הוא הופך לעמילן. 24 שעות לאחר שנקטפו,
האפונים הופכים גבשושיים וטעמם משתנה.
אפונה קפואה מצד שני, נקטפת בשיא ההבשלה ומוקפאת מיד,
מה שעוצר את תהליך הפיכת הסוכר לעמילן ולכן הטעם הטרי עדיין קיים באפונה קפואה.
כוס אפונה מכילה 13% מהתצרוכת היומית של ויטמין C,
ומחקר מגלה שבמהלך שנה במקפיא מאבדת האפונה רק עשירית מכמות הוויטמין הזה.
בנוסף, רמות הבטא קרוטן וויטמין A באפונה קפואה גבוהות באופן משמעותי לעומת הגרסה הטרייה.
תרד
תרד מכיל שפע של ויטמינים ומינרלים, סיבים, ברזל, סידן ועוד, ולכן מומלץ לצרוך כמה שיותר ממנו.
מחקרים מראים כי תרד קפוא מכיל יותר סידן וחומצה פולית מתרד טרי.
עם זאת, רמת החומצה הפולית שבתרד נוטה לצנוח בכ-45% כשלושה עד שישה חודשים מתחילת ההקפאה.
פירות יער- דובדבנים, אוכמניות, פטל..
אוכמניות קפואות מכילות כמות גבוהה יותר של פלבנואידים והאנתוציאנינים,
המסייעים להילחם במחלות לב וכלי דם.
בפטל קפוא רמות הקרוטנואידים – בטא קרוטין ולוטאין – הנחוצים לראייה תקינה גבוהות יותר לעומת הטרי.
בדובדבנים קפואים יש יותר אנתוציאנינים מאשר בדובדבנים משומרים או בריבה.
(עם זאת, כמות האנתוציאנינים הולכת ופוחתת עם הזמן: כעבור שלושה חודשים היא צונחת ב-25% וכעבור חצי שנה ב-50%)
תירס
התהליך שעובר תירס קפוא מקפיץ את רמות הלוטאין והזאקסנתין – קרוטנואידים שבכוחם לשמור על הראייה, בשיעור של 118%. מחקר שנערך באוניברסיטת ג’ורג’יה שבארצות הברית הציג רמות גבוהות משמעותית של ויטמין C ושל חומצה פולית בתירס קפוא לעמות תירס טרי. חומצה פולית נחוצה לחלוקת התאית והכרחית לנשים בהריון. מחסור בו עלול להוביל לאנמיה ולסרטן.
כרובית
רמות הפוליפנולים, המשמשים כנוגדי חמצון, ורמות האנתוציאנין גבוהות יותר בכרובית הקפואה לעומת הטרייה.
גזר
גזר קפוא מכיל פי שלושה לוטאין ופי שניים בטא קרוטין לעומת זה הטרי, וכן מכיל יותר ויטמין C ופוליפנולים.
ומה לגבי מזון מבושל?
גם כאן מומלץ לשמור מזון בהקפאה מאשר במקרר.
כמובן שוב, אין כמו לאכול מזון טרי, אבל אם מבשלים כמות גדולה, רצוי לחלק למנות ולשמור בהקפאה.
זאת כיון שעצם תהליך בישול המזון גורם לו להתקלקל.
מזון מבושל שהוקפא מתקלקל לאט יותר, נכנס בו פחות אוויר, פחות חמצן, מאשר במקרר, דבר שמפחית את הסיכוי לזיהומים.
כדי לשמור על המזון בצורה טובה ואיכותית יש להשתמש בכלים המתאימים להקפאה כמו קופסאות מזכוכית.
קופסאות מזכוכית הן המומלצות ביותר להקפאת מזון.
בכלים מפלסטיק יש חריצים שבהם נוטים להתיישב חיידקים.
קופסאות מזכוכית גם קלות יותר לניקוי.
לגבי שקיות הקפאה: חשוב להשתמש בשקיות מתאימות להקפאה, כמו שקיות וואקום למינהן..
כמה זמן אפשר לשמור מזון בהקפאה?
מה שבטוח, המשפט “בפריזר זה יכול להישמר שנים”. לא נכון ולא מומולץ!
מזון יבש כמו פשתן טחון, עוגיות יבשות, קרקרים, קטניות, קמח וסולת, עוגות, לחמים, לחמניות, מאפים,
יכולים להחזיק מחמד שלושה חודשים עד חצי שנה.
מזון מבושל, לעומת זאת, מחזיק חודש עד חודשיים.
מרקים, וכל מה שנוזלי, כדאי לשמור לא יותר מחודש.
פשטידות לא יותר מחודש
ירקות מבושלים ופירות – חודש.
ואוכל טחון לתינוקות – חודש.
אז אם אתם לא מתכוונים לקטוף ולאכול ישר מהשדה, כדאי שתקפיאו.
בתיאבון!
לקורס האינטרנטי להכנת גבינות וממרחים טבעוניים ..
לקורס האינטרנטי להכנת קינוחים בריאים ללא סוכר וללא גלוטן במחיר מוזל.
לאכול בריא כל השנה- 3 חוברות PDF ישירות למחשב שלך..
.