האם תבלינים מתקלקלים? כמה זמן מחזיקים? איך הכי טוב לאחסן? איך יודעים איפה לקנות תבלינים איכותיים?
אלו חלק מהשאלות שאנשים שואלים אותי לעיתים קרובות. אז לכבוד חג הפסח, הנה מדריך קצר שיעשה לכם סדר. לגזור ולשמור.
לתבלינים, כמו לכל המאכלים, יש חיי מדף מסוימים. גם הם מתקלקלים. משך חיי המדף תלוי באופן הטיפול בתבלינים.
חום, לחות, חשיפה לאוויר ולאור השמש יש השפעה מזיקה על התבלינים. הם מפרקים את התרכובות הכימיות (הידועות גם כשמנים אתריים) שנותנות לתבלינים את הטעמים והריחות שלהם. כאשר התרכובות הכימיות הללו מתפרקות הטעמים מאבדים מכוחם. בתבלינים מסוימים, טעמים וניחוחות יכולים להיות מעופשים, ובשלב זה יש לזרוק את התבלינים.
כמה זמן מחזיקים תבלינים ועשבי תיבול?
בתנאים אידיאליים, תבלינים ועשבי תיבול יכולים לחיות חיים ארוכים וריחניים:
עשבי תיבול יבשים יישמרו למשך שנה.
תבלינים טחונים יישמרו למשך שנה.
תבלינים שלמים יישמרו 3 שנים.
מלחים יישמרו ללא הגבלת זמן.
מלחים בטעמים יישמרו במשך 3 שנים, ולמרות שהטעמים המושרים עשויים להיעלם, המלח עצמו עדיין ניתן לשימוש.
זרעים כמו זרעי פשתן טחונים, פרג, שומשום, אגוזים ומוצרי כמהין – ייחודיים לעולם התבלינים בכל הקשור לאחסון – נשמרים רק 3 עד 6 חודשים.
ולכן, אני בדרך כלל ממליצה ללקוחות לרכוש אותם שלמים ולטחון לבד בבית בעזרת מכונת תבלינים קטנה.
מהי הדרך הטובה ביותר לאחסן תבלינים?
איפה לאחסן תבלינים? – יש לשמור תבלינים ועשבי תיבול בכלים אטומים במקומות חשוכים וקרירים. אם אתם מתכננים לאחסן את התבלינים שלכם בארון, אז צנצנות זכוכית עם מכסים הדוקים יהיו מושלמות לזה. יחד עם זאת, חשוב שאור השמש לא יגיע ישירות לתבלינים.
האם כדאי לשמור תבלינים במקרר או במקפיא?
יש אנשים שחושבים שכדאי לאחסן תבלינים במקרר בגלל הקור האפל. אבל למרבה הצער, לחות עלולה לגרום לשינוי בטעם של תבלינים מסוימים, ואפילו לגרום לתבלינים להצמיח עובש או חיידקים. לכן ההמלצה שלי היא לא לאחסן תבלינים במקפיא או במקרר, אלא אם כן הם מאוחסנים בצנצנות סגורות בוואקום!
בנוסף, הימנעו מלאחסן תבלינים בארונות מעל גופי חימום, או מעל הכיריים, כיוון שחום עלול לגרום לתבלינים להתקלקל מהר יותר.
ההמלצה הכללית היא לאחסן את כלל התבלינים, בכלי אטום. אל תשאירו את התבלינים בשקית ניילון, כיוון שהארומה של התבלין מתנדפת מהר יותר.
כדי למנוע ספיגת לחות והתגבשות, השתמשו תמיד בכפית נקייה ויבשה בזמן התיבול, והימנעו מלתבל “מעל” התבשיל, כיוון שהאדים שעולים מזיקים לאיכות התבלין.
אני תמיד מכינה לי מראש בצלחת כפית מכל תבלין שאני הולכת להשתמש, וכך הטריות נשמרת במקסימום.
איך לבחור תבלינים איכותיים וטהורים?
תבלינים הם בעצם אבקות קסמים שמשדרגים לנו את האוכל. מעבר לארומה הנפלאה שלהם, יש להם סגולות רפואיות, הם מוסיפים צבעים ומשפיעים על מצב הרוח שלנו.
ללא התבלינים המזון שלנו היה תפל ומשעמם. ניתן להשתמש בתבלינים לא רק בתבשילים. אפשר להוסיף אותם גם בקינוחים, במשקאות ואפילו בקפה ותה.
איך נדע אם רכשנו תבלין איכותי?
כשאנחנו קונים תבלינים בשווקים הגדולים, אנחנו לרוב מקבלים מוצר מוגמר וארוז, כך שאין לנו דרך להריח או לדעת כיצד טחנו את התבלין, מה איכותו, והאם הוסיפו לו חומרים כמו משפרי טעם, מונוסודיום גלוטאמט, עמילן וכדומה, שנועדו “לחזק” את הטעם ולהאריך את חיי המדף שלו, או “לחסוך” בתבלין האמיתי באמצעות ערבוב של תבלין אמיתי עם “תוספות” זולות וכך, בסופו של דבר, משלמים מחיר מלא על התבלין, אבל לא מקבלים 100% ממנו.
לכן אני פחות ממליצה לקנות תבלינים בסופר. גם את אלו הנמכרים במשקל. זאת כיון שלרוב הם חשופים שעות רבות לאויר, לאור, לנגיעות ידיים, ולרוב מאבדים מכוחם האמיתי, ובעיקר כי אין לדעת מה ערכם האמיתי.
אם בכל זאת, החלטתם לקנות בסופר, חשוב לשים לב למספר דברים:
בדקו את תאריך התפוגה על גבי האריזה, על מנת למנוע מצב של שימוש במוצר שפג תוקפו.
קראו את האותיות הקטנות. בדקו את רשימת הרכיבים וודאו שבתווית רשום שהתבלין מכיל תבלין בלבד ללא שום תוספים נוספים כמו מונוסודיום גלוטאמט, עמילן, כימיקלים וחומרים משפרי טעם וריח.
צבע- צבע התבלין מסמל את איכות הטעם. אם צבע התבלין דהוי, סביר להניח כי הוא אינו טרי, וכך גם הטעם.
יחד עם זאת, חשוב להכיר את צבע התבלין שאתם רוכשים. כך תוכלו לשים לב לצבעים “עזים” מדי, “זרחניים” או מרשימים מדי. לצערי קיימים בשוק תבלינים שקיבלו “חיזוק” בצבעים מלאכותיים או טבעיים כדי לעודד רכישה, דבר שפוגם באיכות התבלין.
חשוב לדעת שצבע התבלין משתנה בתהליך הטחינה או הגריסה. פלפל שחור למשל, הרבה אנשים סבורים שפלפל שחור איכותי יותר ככל שהוא שחור יותר, אבל ההיפך הוא הנכון מכיוון שצבעו של הפלפל שחור לאחר הטחינה הופך לאפור. כך שאם הפלפל השחור שאתם רוכשים כהה מדי, סביר להניח שהוספו לא צבעים מבחוץ.
אם קונים תבלינים פתוחים במשקל תוכלו לבצע “בדיקת טריות”: שפשפו חופן עשבים בין כפות הידיים. אם הארומה אינה חזקה והטעם לא חזק, התבלין לא איכותי.
למארז תערובות התבילינים של גלית שלגי ללחוץ כאן