עוגת אגוזים ופירות יבשים איטלקית – פנפורטה (טבעוני, ללא גלוטן)

בסופש האחרון שלי בצפון נתקלתי בפנפורטה. עוגה איטלקית שמכינים אותה במיוחד לחג המולד. תכלס, מדובר בעוגת אגוזים ופירות יבשים.
יש בה גם שוקולד, אבל מה שהופך אותה למיוחדת במינה היא תערובת תבלינים ארומטית ומיוחדת שמכילה את תבליני הגראם מסאלה ההודי, ומכאן בעצם נובע השם של העוגה: הפירוש של המילה “פנפורטה” הוא “לחם חזק” המתייחס לטעם החזק  והארומטי שלה בזכות מיקס של תבלינים חזקים שמפוצצים בנוגדי חמצון, שכל אחד מהם הוא פשוט כוכב סופרפוד אמיתי: ג’ינג’ר, קינמון, אגוז מוסקט, הל, ציפורן,  זרעי כוסברה, כמון, קימל, פלפל שחור ושומר, או בקיצור בתערובת תיבול הגראם מסאלה. כפית אחת שמכילה כבר את הכל, וזה בעצם מה שמשדרג ועושה את כל ההבדל בעוגה הזו.

כששוטטתי ברשת, גיליתי המון גרסאות לפנפורטה. רובן מכילות סוכר, חמאה, וקמח לבן. כשטעמתי אותה, היה לי ברור שאני חייבת לנסות להכין גרסה משלי, קצת יותר בריאה, ואם אפשר ללא גלוטן וגם טבעונית. שדרגתי והוספתי גרסה משלי, ויצא פשוט מדהים!! המרקם הוא איפשהו בין עוגת פירות לממתק חגיגי וממכר לחלוטין!
האיטלקים מכינים אותה לקריסמס, אבל אצלנו היא מתאימה גם לטו בשבט הישראלי.

המתכון קל להכנה וגם יכול להישמר בכלי אטום אפילו חודשים.  אפשר להגיש אותה בפרוסות או לחתוך לריבועים או לרצועות.
אתם יכולים להשתמש בכל סוגי האגוזים שאתם אוהבים, ולשלב את הפירות המיובשים שאתם הכי אוהבים.
אני השתמשתי באגוזי לוז, פיסטוקים ושקדים, ובפירות  מיובשים: חמוציות, משמש, תאנים וקליפות הדרים.
את האגוזים אני מעדיפה לקלות בתנור הבייתי ולשלוט על דרגת החום. בדרך כלל מוסיפים מעל אבקת סוכר , אני השתמשתי במקום בקוקוס טחון ובאבקת קקאו, וזה הופך אותה לסופר חגיגית. הנה הגרסה היותר בריאה שלי. לכו להכין.

מצרכים:

2.5 כוסות אגוזים מעורבים ללא מלח, קלויים, קצוצים גס
1.5 כוסות פירות יבשים מעורבים, קצוצים גס
1/2 כוס קמח שיבולת שועל/קמח אורז/קמח קינואה
2 כפות אבקת קקאו
1 כפית תערובת תבלינים גראם מסאלה (או בתערובת מהתבלינים:ג’ינג’ר טחון ,קינמון, אגוז מוסקט, הל, ציפורן)
1/4 כפית מלח ורוד
1/2 כוס מייפל או דבש
1/2 כוס סוכר קוקוס
2 כפות מיץ תפוזים
50 גרם שוקולד צ’יפס מריר קצוץ גס
לקישוט לא חובה: קוקוס טחון, אבקת קקאו.

הכנה:
מחממים תנור ל-150 מעלות. משמנים קלות תבנית עגולה, 24 ס”מ, בשמן. מרפדים את הבסיס והדפנות בנייר אפייה.
בקערה  גדולה מניחים אגוזים, פירות יבשים, אבקת קקאו, קמח, תבלינים ומלח ומערבבים היטב.
בסיר מחממים מייפל או דבש, סוכר קוקוס ומיץ תפוזים עד שהתערובת מתחילה לבעבע.
מנמיכים את האש ומבשלים 3 דקות.
מוסיפים את השוקולד, וכשהוא נמס יוצקים מיד את הסירופ החם על תערובת הפירות והאגוזים.
השתמשו בכף יציבה כדי לערבב את כל החומרים יחד.
מעבירים לתבנית המרופדת ומהדקים באופן שווה.
אופים 20-25 דקות. נותנים לעוגה להתקרר לחלוטין בתבנית.
מוציאים את התבנית ומקלפים את נייר האפייה. מפדרים בקוקוס טחון אם רוצים.
פורסים לפרוסות בעזרת סכין חדה.

כאן ניתן להשיג תערובת תבלינים גראם מסאלה 

למבצע מוצרים ב- 9.9 ש”ח בלבד